Budova Okresní hospodářské záložny vznikla roku 1887. Pseudorenesanční dvoupatrová budova. Průčelí doplněno alegorickými figurami podle kartonu Mikoláše Alše. V současnosti Dům dětí a mládeže "Ostrov".
Bývalá Okresní hospodářská záložna ve Slaném
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Město Slaný leží ve středních Čechách. Od Kladna je vzdálené 12 km severně a 24 km severovýchodně od okraje Prahy, od Ruzyně. Okolo města vede silnice I/7 Praha – Chomutov a městem prochází silnice I/16 Řevničov – Mělník – Mladá Boleslav. Město leží na železniční trati č. 110 vedoucí z Kralup nad Vltavou do Loun. Leží zde železniční stanice Slaný a železniční zastávka Slaný-předměstí. Budovu bývalé Okresní hospodářské záložny najdeme na rohu Wilsonovy ulice, která vede od nádraží, s ulicí Šultysovou.

turistické

Okresní hospodářská záložna byla ve Slaném zřízena v roce 1882. Jejím prvním sídlem byla kancelář v okresním domě na náměstí. Tato budova nevyhovovala a proto bylo rozhodnuto vystavět budovu novou. Nová budova Okresní hospodářské záložny vznikla v roce 1887 podle plánů slánského architekta Rudolfa Štecha. V roce 1888 se již záložna přestěhovala do nových prostor. Okresní hospodářská záložna byla roku 1950 přejmenována na Okresní spořitelnu a

popis

Pseudorenesanční nárožní dvoupatrová budova. Průčelí obohaceno barevně pojatými alegorickými figurami podle kartonu Mikoláše Alše. Aleš pro Slaný zhotovil dva kartony alegorických postav Hospodářství a Spořivosti. U obou postav použil Aleš národní motivy. U Hospodářství práci na poli a horu Říp v pozadí, u Spořivosti zdůraznil pilnost, motiv včelího úlu, a domova, tradiční česká chalupa s lomenicí. Nejedná se o sgrafito, ale nástěnnou malbu s