Moje místa 0
Románsko-gotický kostel sv. Lukáše ve Svárově je zmiňován již r. 1249 a přes barokní úpravy jsou v něm dochovány románské i gotické prvky původní stavby. Památný je i okolní hřbitov gotického založení, jehož kruhová zeď je také chráněnou památkou.
Kostel sv. Lukáše ve Svárově
© Jiří Špaček, 04/2015
Graficke pismenko Starobylá ves Svárov je prvně zmíněna r. 1249, kdy byla předmětem výměny statků mezi králem a břevnovským klášterem. Již tehdy tu stál kostel sv. Lukáše zasvěcený jednomu ze čtyř evangelistů a patronu malířů. Svárov leží asi 3 km jižně od Unhoště v těsné blízkosti západně od silnice II/101. Turisticky značené cesty obcí neprocházejí.
Jiří Špaček, 6.4. 2015

historie

Románsko-gotický kostel sv. Lukáše ve Svárově pochází z 1. poloviny 13. století a byl založen na mírném návrší nad rybníkem. Patří k nejstarším a nejhodnotnějším památkám celého regionu. Z původní stavby je dodnes zachováno románské zdivo kostelní lodi, zbytky panské tribuny a gotické kněžiště. Kolem kostela je hřbitov obehnaný kruhovou zdí, která je chráněnou památkou gotického charakteru. Hřbitov je zachován až do současnosti na původním místě

Jiří Špaček (zdroj: stránky cs.wikipedia.org a římskokatolické farnosti unhošťské), 6.4. 2015