Kladenské Mariánské sousoší postaveno v l. 1739–41. Podle návrhu K . I. Dientzenhofera. Na sousoší reliéfy sv. Jana Křtitele, Josefa, Anny a Jáchyma. Pak sochy sv. Benedikta, Benona, Vojtěcha a Jana Nepomuckého. Na vrcholu Panna Marie s Ježíškem v náručí stojí na zeměkouli.
Mariánské sousoší na hlavním kladenském náměstí
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Město Kladno leží 18 km západně od západního konce Prahy (Ruzyně). Mariánský sloup nalezneme na ploše náměstí Starosty Pavla, v její hořejší části, poblíž jihozápadního nároží, nedaleko od místa, kde z náměstí vybíhá Masarykova ulice, místní pěší zóna.

historie

Mariánské sousoší na hlavním kladenském náměstí je téměř deset metrů vysoké. Jedná se o pozdně barokní dílo sochaře J. Hiernla a kameníka Johanna Baumgartnera. Postavené bylo v letech 1739 – 1741 podle návrhu K . I. Dientzenhofera. Stavba byla prováděna pod patronací břevnovského opata Benno Löbla. Nachází se na místě, kde původně stával pranýř. Sousoší bylo dokončeno a vysvěceno v roce 1741. Sousoší Panny Marie je od roku 1958 památkově

popis

Ve spodní části sousoší Panny Marie vidíme reliéfy sv. Jana Křtitele, sv. Josefa, sv. Anny a sv. Jáchyma. Nad nimi na konzolách stojí sochy sv. Benedikta, sv. Benona, sv. Vojtěcha a sv. Jana Nepomuckého. A na úplném vrcholu Panna Marie s Ježíškem v náručí stojí na zeměkouli. Okolo celého sloupu vede ozdobné bezpečnostní zábradlí. Sloup byl několikrát opravován. Poprvé v roce 1861, následně pak roku 1880. Ve 20. stol. některé části sloupu

socha, monument
     Kladno  (KL)