hrad pevnost sv. Mikuláše

Φρουριο Αγιου Νικολαου, Frourio Agiou Nikolaou, Rhodos
Pevnost sv. Mikuláše postavili na ostrově Rhodos rytíři řádu sv. Jana, zvaní johanité, v polovině 14. stol. Měla sloužit k obraně přístavu, který zde byl již od starověku. Někde v těchto místech měl údajně stát i jeden ze sedmi divů světa, Rhodský kolos. Objekt pevnosti prochází celkovou opravou.
Graficke pismenko V současné době prochází pevnůstka postupnou rekonstrukcí a je částečně volně zpřístupněna veřejnosti. Je tu projekční sál, ve kterém se promítá film o její historii. Přístupné jsou dále některé místnosti a část hradebního ochozu, z kterého je pěkný výhled na přístav. V pevnůstce je umístěna zbrojnice a několik děl.

historie

Již ve starověku byl na tomto místě přístav a zde údajně stával jeden z divů světa, Rhodský kolos. Zhotovil ho z bronzu v letech 304–292 př. n. l. stavitel Chárés z Lindu a představoval řeckého boha Hélia. Podle některých verzí stál rozkročen nad přístavem a pod jeho nohama proplouvaly lodě. To je ale velmi nereálné, protože by měl chodidla 12 metrů od sebe a při výšce 30 metrů by se rozlomil v kyčlích. Pravděpodobnější je verze, že měl nohy u

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.kastra.eu/castleen.php?k, a další, 4.4. 2015
    Řecko