Moje místa 0
Jednopatrový barokní dům zv. Nedvědovský. Dochovaný arkýř původně renesanční upraven v baroku. Nad vchodem plastika medvěda datovaná rokem 1779. Do dnešní podoby upraven na konci 18. a 19. století. V r. 1958 zapsán do seznamu nemovitých památek.
Nedvědovský dům ve Slaném
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Město Slaný leží ve středních Čechách. Od Kladna je vzdáleno 12 km severně a 24 km severovýchodně od okraje Prahy, od Ruzyně. Okolo města vede silnice I/7 Praha – Chomutov a městem prochází silnice I/16 Řevničov – Mělník – Mladá Boleslav. Město leží na železniční trati č. 110 vedoucí z Kralup nad Vltavou do Loun. Nachází se zde železniční stanice Slaný a železniční zastávka Slaný-předměstí. Nedvědovský dům najdeme v jihovýchodní části Masarykova náměstí, v místech, kde z náměstí vychází Vinařického ulice.

popis

Nedvědovský dům je jednopatrový barokní dům. Původně v jeho místech stály domy dva. Na domě je dochován arkýř z konce 16. stol. Byl vystavěn původně v době renesance a přestaven byl v baroku. Nad vchodem je umístěna plastika medvěda datovaná rokem 1779. Prostor pod okny je zdoben volutami. V interiéru domu jsou v přízemí rozsáhlé klenuté prostory. Do dnešní podoby byl dům upraven na konci nejprve 18. a později i 19. století. Z doby poslední

Pavel Vítek – zdroj: POCHE Emanuel; et al. Umělecké památky Čech. 1. vyd. Sv. 3. Praha: Academia, 1980, 3.4. 2015