Kašna se sochou sv. Jana Nepomuckého postavena v r. 1706 na hlavním kladenském náměstí. Později přenesena na roh Poděbradovy ulice a ulice T. G. Masaryka. V roce 1919 socha stržena. Torzo leželo na zahradě děkanství. Podle originálu vytvořena kopie a ta opětovně umístěna na původní místo.
Kašna se sochou sv. Jana Nepomuckého v Kladně
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Město Kladno leží 18 km západně od západního okraje Prahy (Ruzyně). Kašnu se sochou sv. Jana Nepomuckého najdeme v ulici T. G. Masaryka a rohu Poděbradovy ulice, cca 350 m od náměstí Starosty Pavla. Ulice T. G. Masaryka je pěší zóna vycházející z náměstí Starosty Pavla z jeho jihozápadní části západním směrem do mírného kopce.

popis

Kašna se sochou sv. Jana Nepomuckého byla postavena na hlavním kladenském náměstí v roce 1706. To bylo ještě před jeho oficiálním svatořečením. V roce 1741 byla nejprve přenesena na Královskou třídu, dnes ulici T. G. Masaryka. Později na roh Poděbradovy ulice a ulice T. G. Masaryka. V předvečer svátku Jana Husa v roce 1919 ji zástup lidí svrhl. Sochu tak potkal osud četných katolických památek po roce 1918. Torzo sochy leželo až do roku 1968 na

socha, monument
     Kladno  (KL)