Moje místa 0
Velké poškozené tvrziště s jádrem v zahradách č. p. 129 a 136. Mezi lety 1353–1368 ves získává Pavel ze Sovince, jenž se píše z Rašovic. Po něm r. 1379 dědí tvrz Pavlík ze Sovince, r. 1447 uváděna jako pustá, další majitel Franěk z Okarce ji obnovuje. Od r. 1597 je definitivně uváděna jako pustá.
Graficke pismenko První zmínka o vsi je už z roku 1141. Mezi lety 1353–1368 ji získává Pavel ze Sovince a staví zde tvrz, po ztrátě panství v Týnci se od roku 1374 píše z Rašovic. Po něm dědí tvrz v roce 1379 Pavlík ze Sovince, který brzy umírá, a panství je jako odúmrť přiděleno markrabětem Joštem Mysliborovi a Maršíkovi z Kostelce. Maršík vzápětí postupuje panství Ješkovi z Hradiště, jenž prodává obec Rašovice i s tvrzí v roce 1398 Janu Švehlovi ze Soběhrd. Po rychlém střídání majitelů do roku 1418 získává panství s tvrzí rod z Mrdic a Dambořic. Panství zůstalo v rukou tohoto rodu do roku 1447, ale v tomto roce se ...
Petr Nožička, čerpáno z: M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, Libri, Praha 2001,Kol.aut. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku I., Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda, Praha 1981, 25.8. 2015