Kaple Nejsvětější Trojice, lidová stavba z r. 1840, zdobí rozlehlou náves Plástovic, snad nejmalebnější vsi tzv. Zbudovských Blat, která se pyšní mnoha objekty ve stylu "selského baroka", chráněnými v památkové rezervaci.
Kaple Nejsvětější Trojice v Plástovicích
© Jiří Špaček, 08/2009
Graficke pismenko Ves Plástovice je prvně zmiňována r. 1360 a byla vždy čistě zemědělská. Spolu se severněji ležícím Zbudovem tvoří střed tzv. Zbudovských Blat, oblasti s nepříliš úrodnými, kyselými a podmáčenými loukami, ale s krásnou a turisty obdivovanou lidovou architekturou ve stylu "selského baroka". Zejména kolem návsi tu najdeme výstavné statky s bohatě zdobenými štíty, stejně malebnou kovárnu a kapli. Na východním okraji vsi se dnes nachází ranč Patriot s chovem koní a jízdárnou. Plástovice nemají ani stovku obyvatel a jsou místní části obce Sedlec ležící v blízkém sousedství směrem na západ. Leží severně od hlavní silnice I/20 ...
Jiří Špaček , 28.3. 2015

historie

Ves Plástovice je od roku 1995 památkovou rezervací. Na její malebné návsi najdeme také poměrně rozměrnou kapli Nejsvětější Trojice. Je to čtvercová lidová stavba z roku 1840 s členěnými nárožími, která plně svým charakterem zapadá do okolní zástavby. Stejně jako ostatní stavby ve vsi, zejména chráněné statky blatského typu, je vzorně udržována.
    Jiří Špaček (s využitím webové stránky obce Sedlec), 28.3. 2015

České Budějovice  (CB)