Moje místa 0
Starší gotický kostel vyhořel v r. 1805. Jeho pozůstatkem je stojící mohutná got. věž z konce 15. stol. s erbem Berků z Dubé a Lipé. Nová kostelní loď vystavěna po r. 1807 v jiné orientaci než starší loď. Trojlodní chrámová stavba s cenným interiérem, především hlavní oltář se sochami.
východní průčelí
© Jan P. Štěpánek 03/2015
Graficke pismenko Dominantou hanácké vsi Hnojice severozápadně od Olomouce a západně od Šternberku je klasicistický kostel Nanebevzetí Panny Marie z počátku 19. století s výraznou, v jádře gotickou věží z konce 15. století, která ční nad střechy okolní zástavby.
Trojlodní chrám s cenným vnitřním vybavení, z něhož vyniká především oltář se sochou Nanebevzetí Panny Marie, sv. Cyrila a sv. Metoděje, se připojuje na severu ke starší věži.
Kolem kostela se nachází volně přístupné zelené prostranství a na východě sousedí s cennou pozdně barokní bývalou farou.

historie

Nejstarší zmínka o kostele a faře v Hnojicích pochází již z roku 1302. Jeho přesná starší podoba není známa. Jistotou je, že jeho loď byla orientována nikoliv v současném směru (sever - jih), ale dle tradice byl presbytářem směřován k východu. Památkou na starší fázi výstavby kostela je dodnes stojící mohutná hranolová věž. Původní vstupní portál do kostela v přízemí věže (dnes boční vchod) s lomeným obloukem doplněným kamenným znakem pánů Berků