Hrad ve městě Rhodos založili johanitští rytíři po r. 1309 jako svou pevnost a také sídlo velmistra řádu. R. 1522 ostrov ovládli Turci. Po řadě zemětřesení a výbuchu muničního skladu v r. 1856 zůstaly z hradu jen ruiny. V letech 1937-1940 ho obnovili Italové pro guvernéra své tehdejší kolonie.
Palác velmistrů
Graficke pismenko Palác velmistrů se nachází na nejvyšším místě v centru města Rhodos, hlavního města ostrova téhož názvu. Staré město patří mezi nejzachovalejší středověká města na světě a nachází se na nejsevernějším cípu ostrova. V obnoveném paláci velmistrů je nyní umístěno muzeum se dvěma expozicemi, dokumentujícími život na ostrově jednak v období antiky a jednak ve středověku za vlády johanitů. Palác je od r. 1988 zapsán do seznamu kulturních památek UNESCO.

historie

Město Rhodos bylo založeno v roce 408 př. n. l. třemi městskými státy Lindos, Kamiros a Lalyssos na ochranu proti Athénám. V dalších staletích zažívalo velký rozkvět. V r. 1309 potvrdil papež Klement V. Rhodos jako državu řádu johanitů (též Řád rhodských rytířů, poté Řád maltézských rytířů, dnes Suverénní vojenský hospitální řád sv. Jana v Jeruzalémě, na Rhodu a na Maltě). Ti si zde zřídili hlavní sídlo a na místě byzantské citadely založili

Řecko
    Jižní Egeis