Kaple sv. Petra a Pavla na návsi v Měšeticích byla postavena r. 1841. Dnes zároveň připomíná válečnou oběť zdejšího rodáka, pilota Karla Stibora a pobyty básníka Karla Hynka Máchy, který sem do r. 1830 jezdil k příbuzným na prázdniny.
Měšetická kaple
© Jiří Špaček, 11/2006
Graficke pismenko Ves Měšetice, která má asi stovku obyvatel, je prvně zmiňována r. 1350. Stávaly tu dvě tvrze, které zcela zanikly. Po jedné z nich však zůstalo alespoň okrouhlé tvrziště. Od r. 1850 byly Měšetice samostatnou obcí, od r. 1975 jsou místní částí města Sedlec-Prčice, od nějž jsou vzdáleny asi 2 km severozápadně po silnici II/120. Ves leží mimo železniční síť, vyhýbají se jí i turisticky značené cesty a cyklotrasy. Na katastru Měšetic se v otevřeném terénu pod vsí od r. 1974 nachází středisko družicových spojů se zdaleka viditelnými parabolickými anténami.
Jiří Špaček , 20.3. 2015

historie

Čtyřboká kaple sv. Petra a Pavla s vrcholovou lucernou pochází z r. 1841 a je zapsána mezi památkami města Sedlec-Prčice. Na třech jejích venkovních stěnách jsou umístěny pamětní desky. První je věnována 15 místním obětem 1. světové války, zatímco druhá připomíná Karla Stibora (1914-1940), synka ze statku č. p. 2, který se sice vyučil zámečníkem, ale tak mu učarovala letadla, že se stal pilotem. Na počátku 2. světové války uprchl do zahraničí a

Jiří Špaček (s využitím webových stránek MÚ Sedlec-Prčice a publikace Ivany Mudrové: Kam značky nevedou, vyd. NLN 2005), 20.3. 2015