Hrady.cz
Barokní kaple sv. Václava z roku 1770 na Křovinově náměstí v Horních Počernicích představuje nejstarší dochovaný pozůstatek původní zástavby na bývalé vesnické návsi.
Vstupní průčelí počernické kaple sv. Václava
© Jiří Špaček, 03/2015
Graficke pismenko Ves Horní Počernice je poprvé zmiňována r. 1322 a v letech 1357-1850 byla převážně statkem koleje pražské univerzity. Dnešní rozlohu získala r. 1943, kdy k ní byly připojeny sousední vsi Chvaly, Čertousy a Svépravice s osadou Xaverov. Sloučení bylo tak důsledné, že nový celek nejen převzal název největší části, tedy Horní Počernice, ale zároveň zanikly samostatné katastry ostatních bývalých vsí a všechny jejich objekty byly přečíslovány jako nová součást katastrálního území Horních Počernic. Nově vytvořený sídelní celek byl r. 1969 povýšen na město, ale již r. 1974 byl připojen k Praze a tvoří východní část jejího okraje. Od r. 2001 je samosprávnou ...
Jiří Špaček , 15.3. 2015

historie

Bývalá náves Horních Počernic se dnes jmenuje Křovinovo náměstí. Nese jméno zasloužilého obecního tajemníka Jaroslava Křoviny (1896-1942), který byl za odbojovou činnost popraven nacisty za heydrichiády na kobyliské střelnici. Přestože v jejím sousedství dnes stojí i nevysoké panelové domy, zachovala si zčásti svůj původní ráz. Uprostřed je stále pramenný rybník a kolem můžeme dodnes vidět zachované brány kdysi výstavných statků. V parčíku

Jiří Špaček (s využitím webových stránek Městské části Praha 20), 15.3. 2015