Původně gotický dům. Přestavba r. 1536 na pivovar a r. 1578 do současné podoby. Patrový dům s nárožním arkýřem a renesančním kamenným portálem. Barokní portál umístěna se soškou sv. Jana Nepomuckého s dvěma andílky. V současnosti opět pivovar, založený v roce 2010.
Modletický dům ve Slaném
© Pavel Vítek 03/2015
Graficke pismenko Město Slaný leží ve středních Čechách. Od Kladna je vzdálené 12 km severně a 24 km severovýchodně od okraje Prahy, od Ruzyně. Okolo města vede silnice I/7 Praha – Chomutov a městem prochází silnice I/16 Řevničov – Mělník – Mladá Boleslav. Město leží na železniční trati č. 110 vedoucí z Kralup nad Vltavou do Loun. Leží zde železniční stanice Slaný a železniční zastávka Slaný-předměstí. Modletický dům najdeme na rohu ulic Vinařického a Štechovy, na ulici, která vede dolů z Masarykova náměstí.

historie

Modletický dům patří k nejstarším a nejlépe zachovaným renesančním stavbám ve městě. Původ domu je gotický, zachovaný sklep v nároží, pocházející snad z konce 13. stol. a nebo počátku 14. stol. Dům koupil roku 1518 Ondřej Antoš, významný slánský měšťan a od r. 1536 zde Václav Antoš začal vařit pivo. Ten nechal r. 1578 dům přestavět do současné podoby. Dalším majitelem domu byl Vilém Modletický, jehož jméno dům nese dodnes. Během pobělohorských

Pavel Vítek – zdroj: POCHE, Emanuel; et al. Umělecké památky Čech. 1. vyd. Sv. 3. Praha: Academia, 1980, s. 336., 12.3. 2015

popis

Jedná se o patrový dům s nárožním arkýřem a renesančním kamenným portálem se štítkem a zobrazujícím symbol kotvy, jejíž ramena jsou stylizována do podoby monogramu „W“ (Václav) a kanelovanými sloupky podpírajícími rovnou římsu. Svorník jeho polokruhového oblouku tvoří štítek s letopočtem 1587 a iniciály SW. V období baroka nad portálem umístěna barokní soška sv. Jana Nepomuckého s dvěma andílky. Dům byl po jeho požáru klasicistně přestavěn v r.