Pondělí, 23. listopad 2020. Svátek slaví Klement, zítra Emílie
Původní kostel z roku 1384. Nový barokní kostel vystavěn v roce 1734. Upraven v letech 1800 a 1892. Na západní straně kostela patrová hranolová věž. V chrámové lodi nástropní malba. Okolo kostela původní hřbitov.
Kostel Povýšení sv. Kříže ve Zdibech
© Pavel Vítek 02/2015
Obec Zdiby s nachází 3 km severně od pražské části Dolní Chabry. Okolo obce vede dálnice D8 s exitem 1. Obcí prochází silnice II/608, která vede z Prahy přes Veltrusy do Terezína. Kostel Povýšení sv. Kříže najdeme ve východní části obce, kostelní věž nás ke kostelu bezpečně přivede.

historie

První písemná zmínka o obci Zdiby pochází z roku 1266. Kostel Povýšení sv. Kříže doložen již r. 1384. Ve třicetileté válce byl silně poškozen. Na jeho místě byl v roce 1734 postaven nový kostel barokní. Úpravami prošel okolo roku 1800 a následně roku 1892.
    Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (T – Ž), Poche a kol., Academia Praha 1982, 8.3. 2015

popis

Kostel Povýšení sv. Kříže je jednolodní obdélníková stavba. Sakristie se nachází na straně lodi. Na západní straně kostela patrová hranolová věž, členěná lizénovým rámcem a pilastry s čabrakovými hlavicemi. Zakončena je zvoncovitou bání. Boční fasády jsou členěny lizénovými rámci a obdélnými okny. V chrámové lodi nástropní malba od Vojtěcha Bartoňka. Hlavní oltář pochází z roku 1891. Vymalován

půdorys kostela
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

To se mi líbí, vložit do oblíbených
    Středočeský kraj,  Praha-východ  (PH), Zdiby
    Fatal error: Uncaught ArgumentCountError: Too few arguments to function Kontakt::__construct(), 0 passed in /var/www/hrady/https/index_mista_oid.php on line 282 and exactly 1 expected in /var/www/hrady/class/class.kontakt.php:11 Stack trace: #0 /var/www/hrady/https/index_mista_oid.php(282): Kontakt->__construct() #1 /var/www/hrady/https/index_oid.php(220): include('/var/www/hrady/...') #2 /var/www/hrady/https/index_hlavni_template.php(280): require('/var/www/hrady/...') #3 /var/www/hrady/https/index.php(659): include('/var/www/hrady/...') #4 {main} thrown in /var/www/hrady/class/class.kontakt.php on line 11