tvrz Petrovice

Velké Petrovice
Původně renesanční tvrz založená Kokořovci z Kokořova ve 2. pol 16. stol. Přestavěna v 17. stol. Čtvercového půdorysu, jihovýchodní a jihozápadní nároží s opěrnými pilíři. V přízemí dochovány klenby.
Celkový pohled
Graficke pismenko Z poloviny 13. stol. lze dle přídomků pána Petra z Petrovic usuzovat na existenci panského sídla, toto ale není blíže určeno. Možná že sídlo také později zaniklo. Petrovice byly pro odlišení obcí stejného jména nazývány Velké Petrovice a do 16. stol. tvořily příslušenství větších majetkových celků. První konkrétní zmínky o tvrzi jsou z roku 1561, kdy vesnici získali Kokořovci. Někdy na konci 16. stol. tedy Kokořovci v Petrovicích vystavěli renesanční tvrz, která byla ve 2. pol. 17. stol. přestavěna. Od roku 1746 až do roku 1945 byl statek v Petrovicích spojen se žinkovským panstvím. V roce 1945 byl jako součást majetku zkonfiskován poslednímu majiteli ...
Romana Demjan , 26.2. 2015