Hrady.cz
Kaple Narození Panny Marie postavena roku 1898. Vysvěcena dne 18. září 1898. Roku 1907 vyměněn prasklý zvon za nový. Téhož roku kaple nově posvěcena. V roce 2009 kaple rekonstruována.
Kaple Narození Panny Marie v Libochovičkách
© Pavel Vítek 02/2015
Graficke pismenko Obec Libochovičky najdeme 11 km východně od Kladna a 12 km jihozápadně od Kralup nad Vltavou. Obcí prochází pouze silnice III. třídy a v blízkosti nevede žádná železniční trať. Ovšem když pomineme zastávku Kováry na trati č. 121 vedoucí z Hostivic do Podlešína, kde však v současnosti jezdí pouze tzv. cyklohráček od 28. března do 1. listopadu, a to jen v sobotu a neděli. Kapli Narození Panny Marie v Libochovičkách najdeme v centru obce u křižovatky dvou silnic, které obcí procházejí.

popis

Kaple Narození Panny Marie v Libochovičkách byla postavena v roce 1898, vysvěcena byla 18. září. Její stavba tehdy vyšla asi na 280 zlatých. Kaplička má podobu drobné vesnické sakrální stavby se zvoničkou. O devět let později byl vyměněn původní prasklý zvon za zvon nový. Kaple se zvoničkou byla opětovně slavnostně posvěcena na svátek Narození Panny Marie dne 8. září 1907. V roce 2009 byla kaple rekonstruována v rámci Programu rozvoje venkova.