Obdélná kaple s hranolovou věží nad průčelím a půlkruhovým závěrem postavena v letech 1861 – 1862 nákladem obyvatel obce. V roce 1886 instalovány varhany. Kaple postupně opravována. Před kaplí kamenný kříž z r. 1882. Bohoslužby se konají 1x měsíčně a v kapli se konají 1 - 2 x ročně koncerty.
Kaple sv.Jana a Pavla v Ústíně u Olomnouce
© Pavel Vítek 10/2014
Graficke pismenko Obec Ústín leží 8 km západně od centra Olomouce. Nachází se u silnice č. 448, vedoucí z Olomouce, přes Drahanovice do Konice. Přes obec vede cyklotrasa č. 6025 z Olomouce k zámku v Náměšti na Hané. Kapli sv. Jana a Pavla najdeme na návsi, jižně od hlavní silnice, která obcí prochází.
23.2. 2015

popis

První písemný doklad o obci pochází z roku 1078. Kaple sv. Jana a Pavla byla postavena v letech 1861 – 1862 nákladem obyvatel obce Ústín a osady Skalov. V roce 1886 do kaple byly instalovány varhany od mistra K. Neussera. Kamenný kříž před kaplí pochází z roku 1882. Posledních 20 let je kaple postupně opravována - byla opravena věž a střecha, při poslední opravě, která proběhla v roce 2011, byla kaple opatřena novou fasádou a bylo provedeno

Olomouc  (OL)
    Ústín