Jeden z mála domů na vimperském náměstí, který si zachoval původní vzhled z doby před velkým požárem města v roce 1904. Budovu r. 1727 koupilo město a přestavělo ji na radnici, potřebám městské samosprávy slouží doposud. Pod domem gotické sklepy, s malou expozicí o vimperské větvi Zlaté stezky.
© Milan Caha 02/2015
Graficke pismenko Dům čp. 8 je jeden z mála domů na vimperském náměstí, který si zachoval původní vzhled z doby před velkým požárem města v roce 1904. Starší budovu, kterou na počátku 18. století vlastnil žid Marek Fantl, koupilo v roce 1727 město a přestavělo ji na radnici. Autorem barokní přestavby byl knížecí schwarzenberský stavitel Fortini. Úprava byla dokončena v roce 1728 a jejím výsledkem bylo průčelí s barokním štítem a malovaným znakem města, které budova dodnes má.
V budově jsou pracoviště městského úřadu. Pod domem se zachovaly gotické sklepy, ve kterých je malá expozice o vimperské větvi Zlaté stezky. Návštěvu expozice je možné si dohodnout v turistickém informačním centru (telefon: 388 402 230, e-mail: infocentrum@mesto.vimperk.cz)

popis

Radnice je jednopatrová budova s pětiosým průčelím a vysokým barokním štítem kryjícím tři polovalbové a valbové střechy. Průčelí je zdobeno lisenovými rámy, patra jsou oddělena římsami. Vysoký štít má dvě okna, pod nimi je městský znak, po stranách štítu stejně jako na trojúhelném tympanonu jsou pilířky zakončené vázami s makovicemi. Uprostřed přízemí je segmentem zakončený portál vedoucí do průjezdu zaklenutého čtyřmi poli plackové klenby, po

Zany, podle Zdeněk Fišera: Historické radnice Čech, Moravy a Slezska, 2. díl, Libri, Praha 2010, 16.4. 2015