Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Žihle, Žihle
Hrady.cz
Zchátralá renesanční tvrz či zámeček. Nové sídlo postavil mezi lety 1595-1600 Mikuláš Libštejnský z Kolowrat. Vystřídalo několik majitelů a kolem r. 1700 byl upravován. Interiéry jsou znehodnoceny neodbornými zásahy, dnes ve zcela dezolátním stavu.
Graficke pismenko Chátrající renesanční zámeček který byl postaven v letech 1595-1600 Libštejnskými z Kolowrat. Úprav se dočkal kolem roku 1700. Interiér znehodnocen neodbornými zásahy.
5.8. 2002

historie

V městečku Žíhli stojí na místě bývalé tvrze hostinec, stavení o jednom poschodí, ale pod dvěma krovy. Uprostřed průčelí do rynku obráceného jest brána štukovím obložená. Býval před ní zdvihutý most, jak svědčí známky na bráně. Ze strany dvora ještě jsou zbytky rustiky. Žíhel patřívala ode dávna ke komoře a l. 1238 darována klášteru Plasskému. Za vlády duchovní stala se trhovou vsí (Reg. I 440 zastavena na čas, ale zase vyplacena. Teprve l.

August Sedláček, Hrady, zámky a tvrze Království českého (kn.14), 20.8. 2002