Zřejmě románský kostel poprvé zmíněný r. 1349. Několikrát přestavěn, dnešní vzhled barokní z 18. stol. poslední opravy 1999. Neorientovaná stavba s obdélnou plochostropou lodí, hranolovou věží v průčelí, odsazeným plochostropým půlkruhem zakončeným presbytářem. Nástropní malby podle kartonů M. Alše.
Kosetl sv. Víta v Makově u Litomyšle
© Pavel Vítek 10/2014
Graficke pismenko Obec Makov leží 10 km západně od Litomyšle a 14 km jižně od Vysokého Mýta. Obcí prochází silnice č. 358 vedoucí z Litomyšle do Skutče pře Nové Hrady. Nejbližší železniční stanice je v Cerekvici nad Loučnou na trati vedoucí z Chocně do Litomyšle. Kostel sv. Víta najdeme v severní části obce a díky své věži je nepřehlédnutelnou dominantou.

historie

I když první písemná zpráva o Makovu je z roku 1349, kdy byla ves s kostelem postoupena litomyšlskému biskuství, kostel je zřejmě mnohem starší, zřejmě již z románského období, čemuž by napovídalo i i jeho zasvěcení sv. Vítu, jednomu z nejstarších patronů křesťanského světa. Písemně je kostel v obci připomínán až roku 1396 a také tohoto roku uváděn jako farní. Roku 1677 byl filiální do Poličky, dnes je filiální k farnosti Morašice, ta je

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (K – O), Poche a kol., Academia Praha 1982, 16.2. 2015

popis

Kostel sv. Víta v Makově je neorientovaná jednolodní stavba. Obdélná loď (19,7x7,2 m) je plochostropá, v západní části je kruchta vznesená na dvou dřevěných sloupcích. Na stropě roku 1900 provedeny malby podle kartonů Mikoláše Alše Vítězství křesťanství v Čechách a Příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Na jižní straně je malá předsíňka, kudy dřív vedl vchod do kostela, nyní je již zazděný. Na západní straně lodi postavena 40 m vysoká hranolová

Pardubický kraj
     Svitavy  (SY)