Na místě r. 1843 zřícené dřevěné kaple postavena r. 1846 nová menší zděná kaple zasvěcená Panně Marii. R. 1891 zvětšena do současné podoby obdélné kaple .s půlkruhem zakončeným závěrem a sanktusovou vížkou se zvonem. V letech 1987 - 1992 prošla velkou opravou. Před kaplí socha P. Marie z r. 1877.
Kaple Panny Marie v Hostkovicích
© Pavel Vítek 09/2014
Graficke pismenko Obec Hostkovice jsou místní části obce Tršice. Leží 12 km jihovýchodně od Olomouce a 14 km severozápadně od Přerova. Obcí prochází pouze silnice nejnižší třídy, nevede zde žádná železnice. Kaple Panny Marie najdeme u silnice v severní části obce.

popis

Na místě, kde stojí současná kaple stávala od blíže neurčené doby kaple dřevěná. Na ní však zapracoval zub času a zvonice roku 1843 spadla. Záhy se přistoupilo ke stavbě kaple nové, tentokrát již zděné. U bývalé zvonice stály lípy. Ty byly pokáceny a z jejich dřeva zhotoveny prkna na pokrytí střechy nové kaple. Stavba byla dokončena roku 1846. Proti původní však byla nová kaple poloviční. Proto byla v roce 1891 zvětšena na současný stav. Do

Olomouc  (OL)
    Hostkovice