Jednolodní raně gotický kostel s odsazeným polygonálním závěrem a hranolovou věží v průčelí z přel. 13. a 14. stol., přest. po požáru koncem 16. stol. V 17. stol upraven barokně (přistavěny sakristie, Mravínská kaple a předsíň), další opravy v 18. stol. (přistavěna zvonice) a 19. stol.
Kostel Nejsvětější Trojice v Jenišovicích
© Pavel Vítek 102/2014
Graficke pismenko Obec Jenišovice najdeme 21 km východně od Chrudimi a 13 km západně od Vysokého Mýta. Okolo obce prochází silnice II. třídy, spojující Luže s Chrudimí. Kostel Nejsvětější Trojice nalezneme v centru obce nad silnicí na malé vyvýšenině.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1088. Kostel Nejsvětější Trojice v Jenišovicích je připomínán až v polovině 14. století. Fara v tomto místě je však doložena již v roce 1349. Ta zanikla počátkem 19. století, ale již v roce 1855 byla obnovena. Původní dispozice kostela je jasně gotická. Koncem 16. století kostel vyhořel a při jeho rekonstrukci v 17. století byla loď sklenuta valenou klenbou s lunetami. V roce 1893 byla tato klenba

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (A – J), Poche a kol., Academia Praha 1982, 10.2. 2015

popis

Kostel Nejsvětější Trojice v Jenišovicích je jednolodní podélná stavba. V západním průčelí je vyzdvižena věž. Před ní je přistavěna nízká hranolovitá zvonice pocházející z roku 1852, jejíž patro je dřevěné. Obdélná kostelní loď (10,9 x 7,7 m) je zakončena odsazeným pětibokým presbytářem s "Mravínskou" kaplí a sakristií po stranách. Koncem 16. století kostel vyhořel a při jeho rekonstrukci v 17. století byla loď sklenuta valenou klenbou s

Pardubický kraj
     Chrudim  (CR)