Kostel poprvé zmíněn r. 1561, po požáru r. 1741 přestavěn do dnešní podoby, další úpravy v l. 1839 a 1862, naposledy opraven r. 2001. Jednolodní, orientovaný, s vysokou hranolovou věží v průčelí, obdélným trojboce zakončeným závěrem a osovou čtvercovou sakristií. U schodiště Kalvárie z r. 1868.
fara a kostel
Graficke pismenko Nachází se 6,5 km západně od konečné stanice tramvaje v Neředíně v Olomouci. Východním okrajem Těšetic prochází silnice č. 448, která vede z Olomouce do Konice. Obcí prochází cykloturistická trasa 6025, vedoucí z Olomouce do Náměště na Hané a trasa 6034, vedoucí z Těšetic, přes lázně Slatinice, do Čech pod Kosířem. Kostel sv. Petra a Pavla najdeme na návsi v centru obce, je nepřehlédnutelnou dominantou obce.

historie

První písemná zmínka o Těšeticích pochází již z roku 1078 a jsou tím jednou z nejstarších obcí na Moravě. Na místě nynějšího kostela stála kaple, o níž je první zmínka z roku 1282. O kostele v Těšeticích je první zmínka z roku 1561. V roce 1668 vyhořela celá obec a popelem lehl i kostel. Až v roce 1741 byl obnoven a nově vysvěcen. Tento opravený kostel měl již rozměry kostela dnešního. Roku 1750 však kvůli statickým poruchám na nestabilním

popis

Kostel sv. Petra a Pavla v Těšeticích je orientován západovýchodně. V čele kostela stojí věž vysoká 35 metrů ke kostelu přistavěná v roce 1741, jejímž podvěžím je veden hlavní vchod do kostela. Stavba je zakončena obdélným trojboce zakončeným presbytářem a čtvercovou osově umístěnou sakristií. Kostelní varhany pocházejí z roku 1886, v roce 1937 byl jejich provoz elektrifikován. Původní kostelní zvony v roce 1916 zrekvírovány. Nové zvony v

Olomouc  (OL)
    Těšetice