Původně renesanční tvrz z poloviny 16. stol., později přestavěná na zámek. V roce 1700 prošel velkolepou barokní přestavbou. Roku 1723 přistavěno divadlo a rozměrný kostel.

Prohlídkové okruhy:

Trasa A: Hraběcí apartmány - Prohlídka zahrnuje Sál předků, tři hudební salónky, modrý salón s obrazárnou, pracovnu hraběnky, zlatý přijímací salón, jídelnu, pracovnu hraběte, taneční sál, čínský kabinet, ložnici hraběte a v přízemí sala terrenu s přilehlými římskými lázněmi. Místnosti jsou zařízeny ve stylu barokního šlechtického sídla. Prohlídka s průvodcem trvá přibližně 45 minut. Max. 40 osob ve skupině.
Trasa B: Hostinské pokoje a kuchyně - Prohlídka zahrnuje přijímací salón, jídelnu, denní dětský pokoj, pánský salón, dámský salónek a zámeckou portrétní obrazárnu. Místnosti jsou zařízeny jako hostinské pokoje šlechtického sídla. Prohlídka s průvodcem trvá přibližně 25 minut. Max. 25 osob ve skupině.

historie

Barokní zámek v Jaroměřicích se řadí k nejmohutnějším stavbám první poloviny 18. století u nás i v Evropě. Zámek byl vytavěn na místě původní středověké tvrze z poloviny 15. století, která byla vystavěna pány z Lomnice. Stavbu zahájil Zikmund z Tiefenbachu a dokončení stavebních prací je pak připisováno Rechenberkům ze Želetic. Z tvrze se dochovaly toliko ve skále tesané místnůstky.
    10.8. 2002
    Původně byly Jaroměřice v zeměpanské držbě; v r. 1329 je získal jako zástavu Raimund z Lichtenburka. Lichtenburkové pak vlastnili Jaroměřice po celé 14. a 15. století a podle všeho zde postavili tvrz. Teprve v r. 1498 předal král Vladislav II. tvrz spolu s městečkem a k tomu náležejícími statky Václavu z Ludanic. V r. 1512 pak patřila tvrz Janu z Pernštejna, jenž ji v r. 1543 postoupil spolu s panstvím Jindřichu Meziříčskému z Lomnice. V r. 1609

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 21.4. 2004