Jednolodní přibližně orientovaný kostel s obdélným pětiboce zakončeným závěrem a obdélnou sakristií z 15. století. Přestavěn barokně v roce 1707 (před západním průčelím přistavěna hranolová věž) a roku 1889. Mobiliář převážně z poloviny 18. století. V ohradní zdi hřbitova obdélná gotická márnice.
pohled od jihovýchodu
Graficke pismenko Obec Stojice se nachází 3,6 km západně od Heřmanova Městce a 10 km jihovýchodně od Přelouče. Stojicemi prochází silnice I/17, vedoucí z Čáslavi do Chrudimi a dále do Vysokého Mýta. Nejbližší železniční stanice je v Heřmanově Městci. Obcí prochází cyklotrasa č. 4128, vedoucí z Dolních Raškovic u Heřmanova Městce do Turkovic u Podhořanu u Ronova. Kostel Všech svatých najdeme v centru obce přímo u hlavní silnice obcí procházející.

historie

První písemná zmínka o Stojicích pochází z roku 1349. Roku 1350 připadla stojická fara k nově zřizovanému biskupství litomyšlskému. Podací právo příslušelo ke tvrzi v sousedních Svojšicích, kterou až do poloviny 16. století drželi páni ze Svojšic, poté přešla sňatkem na Gerstorfy. Svojšice kostel neměly a proto se stojický kostel stal gerstorfským rodovým pohřebištěm, jak dokládá několik dochovaných náhrobníků s jejich erbem. Dnešní kostel

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (P – Š), Poche a kol., Academia Praha 1982, 30.1. 2015

popis

Kostel Všech svatých ve Stojicích je jednolodní přibližně orientovaná stavba s trojboce uzavřeným presbytářem. Jižní bok lodi a presbytář obíhá nízká římsa (na severním boku lodi chybí), presbytář a nároží sakristie podpírají jednou odstupněné opěrné pilíře. Obdélnou (9,1 x 6,1 m) plochostropou loď osvětlují dva páry hrotitých oken s kružbami (čtyřlist a plamínky), V západní části na dřevěné kruchtě nesené dvěma sloupky pětirejstříkové