Částečně zachovalá židovská část pohřebiště v rámci hřbitova Ostrava - Michálkovice. Hřbitov zde byl zřízen v r. 1897, židovská část potom v r. 1901, užívána do zániku židovské obce za holocaustu. Z původních náhrobků zachováno pouze 15 ks z let 1902-23.
plocha židovské části hřbitova
Graficke pismenko Udržovaný židovský hřbitov v rámci centrálního hřbitova ostravské místní části Michálkovice. Komplex hřbitova se nachází na jižním okraji Michalského náměstí v historickém středu Ostravy - Michálkovic. Židovské oddělení hřbitova se rozkládá v jeho severní části, poblíž evangelické modlitebny. Hřbitov včetně židovské části je přístupný v návštěvních hodinách. Z původních náhrobků se zachovala pouze menší část, která je však poměrně dobře udržována.

historie

Historie michálkovického židovského hřbitova se započala psát v roce 1896, když se zdejší zastupitelstvo rozhodlo, že zřídí na svém katastru vlastní pohřebiště. Musela se tak řešit problematika rychle vzrůstajícího počtu obyvatel, ale i vzdálenost hřbitova v Polské (dnes Slezské) Ostravě. V roce 1897 byl vhodný pozemek obcí zakoupen a ještě v prosinci téhož roku posvěcen. Původní hřbitov byl od svého prvopočátku rozdělen na části pro katolíky,

Jan P. Štěpánek, dle P. Kašting: Ostravské hřbitovy, 2009, 29.1. 2015

61-62 Ostravsko