R. 1321 zmíněna oratoř, r. 1350 fara, r. 1393 dokončena vrcholně gotická přestavba na jednolodní stavbu s pětibokým presbytářem. V presbytáři gotické nástěnné malby z r. 1393. Na zaniklém hřbitově kostnice přestavěná z bývalé gotické kaple. Před kostelem socha sv. Jana Nepomuckého z r. 1732.
pohled od jihozápadu
© Pavel Vítek 10/2014
Graficke pismenko Obec Morašice se nachází 7 km západně od Litomyšle a 14 km jihovýchodně od Vysokého Mýta. Obcí prochází silnice č. II/358 vedoucí z Litomyšle do Skutče. Obcí prochází cyklostezka č. 4021, která vede z Litomyšle přes Nové Hrady do Borové u Poličky. Kostel sv. Petra a Pavla najdeme v centru obce u silnice vedoucí do Lažan.

historie

První písemná zmínka o vsi je z roku 1145. Při morašické tvrzi je roku 1321 zmiňována oratoř, ztotožněná K. Stejskalem se zdivem v zadní části lodi dnešního kostela. Nedlouho poté byla v Morašicích zřízena fara zmiňovaná roku 1350 v zakládací listině litomyšlského biskupství. V následujících desetiletích se majetková situace různými odkazy zlepšila natolik, že mohla být již nevyhovující svatyně podstatně rozšířena, několikrát jsou získány

Pavel Vítek – zdroj: Umělecké památky Čech 4 (K – O), Poche a kol., Academia Praha 1982, 26.1. 2015

popis

Morašický kostel sv. Petra a Pavla je jednolodní stavba s odsazeným pětiboce zakončeným presbytářem. Na severní straně kostela je umístěna věž. V podvěží je sakristie a nad vchodem do ní je letopočet 1712. Na stropě kostela jsou vyobrazeny erby majitelů místní tvrze a litomyšlského zámku. Na severní straně presbytáře gotické nástěnné malby, datované nápisem do roku 1393. Zařízení kostela pochází z konce 19. století. Okolo kostela se rozkládal

Pardubický kraj
     Svitavy  (SY)