Klášter dostavěn r. 1902 v pseudogotickém slohu. Zpočátku vzdělávací instituce, dnes domov pro seniory. Jednopatrová budova se symetricky řešenou fasádou, po stranách a ve středu s rizality. Střecha zakončena malým štíhlým sanktusníkem. Před vchodem sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Dominika.
Bývalý klášter dominikánek v Kokorách
© Pavel Vítek 09/2015
Graficke pismenko Kokory se nacházejí 7 km severozápadně od Přerova a 17 km jihovýchodně od Olomouce. Obcí prochází silnice I. tř. č. 55, spojující Olomouc a Přerov. Bývalý klášter dominikánek najdeme v centru obce pod kostelem. V obci dále najdeme kostel Nanebevzetí Panny Marie, kapli sv. Františka Xaverského a bývalý barokní pivovar.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1279. V roce 1891 byly vyhotoveny zakládající listiny budoucího kláštera. V listinách byly uvedeny podmínky pro založení tohoto kláštera. Jednou z nich bylo, že klášter zůstane vždy český a také, že všechny modlitby v klášteře se budou konat v češtině. Stavba kláštera byla dokončena v roce 1901 a vysvěcení proběhlo 5. července. Téhož dne také do nového kláštera přijely první čtyři dominikánky, do konce

Pavel Vítek – zdroj: Pavel Vítek-zdroj: Dušan Foltýn a kol. Encyklopedie moravských a slezských klášterů, Libri 2005, 19.1. 2015

popis

Pod farním kostelem se nachází bývalý klášter dominikánek vystavěný v pseudogotickém slohu. Jedná se o jednopatrovou budovu se symetricky uspořádanou patnáctiosou fasádou, která byla na jižní straně později prodloužena o další tři okenní osy. Pravidelnost stavby zdůrazňují po stranách a ve středu rizality, zakončené štíty. Střecha je zakončena malým štíhlým sanktusníkem. U hlavního vchodu do bývalého kláštera jsou umístěny sochy sv. Jana