Farní kostel se připomíná r. 1350. R. 1744 zbořen a nákladem hraběnky Kinské postaven nový barokní kostel – jednolodní neorientovaná stavba s hranolovou věží v průčelí, půlkruhem zakončeným závěrem se sakristií a oratoří po stranách. R. 1856 vyhořel, obnoven r. 1858. Mobiliář převážně rokokový.
Kostel sv. Jakuba Většího v Chroustovicích u Chrudimi
© Pavel Vítek 10/2014
Graficke pismenko Městys Chroustovice leží 16 km východně od Chrudimi,15 km západně od Vysokého Mýta a 21 km jihovýchodně od Pardubic. Severně od obce prochází silnice č. 17, spojující Čáslav přes Chrudim s Vysokým Mýtem. Nejbližší železniční trať je buď severně v Uhersku anebo v Chrudimi. Obcí prochází cyklotrasa 4119, vedoucí z Lovětína u Seče do Pardubic a cyklotrasa 4121, která vede z Trhové Kamenice do Uherska. Kostel sv. Jakuba Většího najdeme v centru obce nedaleko od zámku směrem na Chrudim. Krásný chroustovický zámek není veřejnosti přístupný, je v něm umístěna učňovská škola.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1349. Kostel sv. Jakuba Většího se prvně připomíná roku 1350 v soupisu far začleněných do nově zřizovaného biskupství litomyšlského. Tento původní kostel byl roku 1744 zbourán a nákladem hraběnky Terezie Kinské, manželky majitele chroustovického panství, vybudován kostel nový. Roku 1856 střecha kostela s věží a zvony zničena požárem. Kostel roku 1858 obnoven. Rozsáhlou rekonstrukcí prošel roku 1898.

Pavel Vítek – zdroj: Zdeněk Wirth: Soupis památek historických a uměleckých v Království Českém, sv. 16 Politický okres vysokomýtský, Archaelogická komise při České akademii císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, Praha 1902, 17.1. 2015

popis

Kostel sv. Jakuba Většího je barokní jednolodní neorientovaná stavba. Kostelní loď je 23,5 m dlouhá a 12 m široká. V čele hranolová věž zakončená štíhlým jehlanem. Podvěžím je veden hlavní vchod do kostela. Po stranách půlkruhem zakončeného presbytáře přiléhají přízemní sakristie a oratoř. Zařízení interiéru je rokokové. Rokoková kazatelna je doplněna schodištěm doplněným řezbami. Cínová křtitelnice nese letopočet 1510. Věž nesla podle soupisu

Pardubický kraj
     Chrudim  (CR)