Moje místa 0
Původní kaple z konce 17. století r. 1842 nahrazena novou jednoduchou stavbou s čtvercovou lodí, půlkruhovým závěrem a nad západním průčelím patrovou věží zakončenou cibulí. Od r. 1901 na věži hodiny a zvon. Před kaplí kamenný kříž z roku 1873. Zchátralý objekt zrekonstruován v l. 2008 – 2012.
Kaple Nanebevzetí Panny Marie v Zábeštní Lhotě
© Pavel Vítek 09/2014
Graficke pismenko Obec Zábeštní Lhota leží 10 km severně od Přerova. Obcí nevede žádná hlavní silnice, pouze silnice III. třídy. Nejbližší železniční stanice je vzdálená 5 km v Prosenicích a nebo v Přerově. Obcí prochází cyklostezka Pobečví. Kapli Nanebevzetí Panny Marie najdeme na podlouhlé návsi v jižní části obce

popis

První zprávy o vsi Záběštní Lhota pocházejí z roku 1397. Nejvýznamnější stavbou v obci je kaple zasvěcená Nanebevzetí Panny Marie. Původní kapli nechal v devadesátých letech 17. století postavit Karel, svobodný pán Cerboni, tehdejší majitel obce. Tato kaple byla roku 1842 nahrazena kaplí současnou. Jde o jednoduchou stavbu s čtvercovou lodí a půlkruhovým závěrem, nad západním průčelím je vztyčena patrová věž zakončená cibulí. Od roku 1901 jsou

Vítek Pavel – zdroj: http://www. mistopisy.cz/zabestni-lhota_6762.html, 15.1. 2015