Původní dřevěný kostel vypálen r. 1474. R. 1608 postaven orientovaný zděný kostel s obdélnou lodí, odsazeným trojboce zakončeným závěrem a hranolovou věží v západním průčelí. R. 1854 poničen požárem, poté opraven. Mobiliář z doby po požáru. Zvony zrekvírovány za svět. válek. Kolem kostela hřbitov.
Kostel sv. Jiří v Lomnici u Bruntálu
© Pavel Vítek 11/2014
Graficke pismenko Lomnice se nachází 15 km jižně od Bruntálu a 24 km severně od Šternberka. Obcí prochází silnice č, 45, spojující Olomouc s Bruntálem. Obcí prochází železniční trať č. 310, která vede z Olomouce přes Krnov do Opavy a v obci je na této trati zastávka. Také zde vede cyklotrasa č. 6146. Ta spojuje Budišov nad Budišovkou s Břidličnou. Kostel sv. Jiří nalezneme v centru obce, vlevo nad silnicí, jedeme-li do Bruntálu.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1317. O kostelu v Lomnici existuje první písemný doklad z roku 1351. Tento původní kostel byl dřevěný a stál v místech dnešní fary. Při vpádu Uhrů na Moravu roku 1474 byl kostel do základů vypálen. Při nájezdu byla vypálena i obec a vše co z kostela i obce zůstalo, bylo úplně zničeno a obec se vylidnila. Až po roce 1540 došlo ke znovuosidlování. Kolem roku 1556 byl postaven v původních místech

popis

Farní kostel sv. Jiří je orientovaná jednolodní zděná stavba s odsazeným čtyřhranným trojboce zakončeným presbytářem, k jehož severní straně je přiložena čtyřboká sakristie. Kostelní věž vyzdvižena na západní straně kostela. Na jižní straně kostela hlavní vchod do kostela, vedený přes malou předsíň s půlkruhem zakončeným profilovaným portálem, nad nímž je kamenná znaková deska Jana st. Kobylky z Kobylího a jeho choti Anny Ederové ze Štiavnice z