Raně barokní radnice postavena r. 1635, přestavěna r. 1659 barokně a v 19. století novogoticky. Patrová obdélná stavba má valbovou střechu zakončenou lucernou s makovicí. Přízemí zaklenuto valeně s výsečemi, patro je plochostropé. Nad vstupem městský znak. Dosud slouží jako sídlo městské samosprávy.
Radnice v Budišově nad Budišovkou
© Pavel Vítek 11/2014
Graficke pismenko Město Budišov nad Budišovkou leží 30 km jihozápadně od Opavy a 33 km jihovýchodně od Bruntálu. Budišovem prochází silnice II. třídy jako třeba silnice vedoucí z Vítkova do Moravského Berouna. V Budišově nad Budišovkou končí železniční trať č. 276, vedoucí ze Suchdola nad Odrou, přes Odry a Vítkov. Budišovem prochází cyklostezka č. 6146 vedoucí od přehradní hráze přehrady Kružberk, přes Budišov do Břidličné u Rýmařova a končí zde cyklostezka č. 6144 vedoucí z Jiříkova na Moravě přes Moravský Beroun. Budišovskou radnici najdeme v centru města na Halaškově náměstí u kostela Nanebevzetí Panny Marie.

historie

První písemná zpráva o Budišově nad Budišovkou pochází z roku 1301. Dřevěná renesanční radnice z 16. století stávala na neznámém místě. Roku 1635 ji nahradila raně barokní novostavba. Roku 1659 byla přestavěna, v 19. století byla upravena novogoticky. V roce 2000 provedena rekonstrukce střechy. Jako střešní krytina byla použita břidlice, která se v minulosti v okolí těžila. Dnes je radnice opět sídlem části městského úřadu.

popis

Budova vlastní radnice pochází z roku 1635 a je nejstarší stavební památkou města. Radnice je jednopatrová obdélná stavba s průčelím o sedmi okenních osách na delší a o třech osách na kratší straně. Valbová střecha je zakončena věžičkou s lucernou a makovicí. Nad vchodem do radnice je umístěn městský znak, který byl městu dán v roce 1613 kardinálem Františkem z Dietrichštejna. Interiéry přízemí jsou klenuté valenými klenbami s výsečemi, patro je