Kaple obdélného půdorysu s polygonálním závěrem vystavěna roku 1898. V průčelí kaple hranolová věž s jehlancovou střechou zakončená makovicí s křížkem. Před kaplí stojí kamenný kříž, pocházející z roku 1855.
Kaple sv. Františka z Assisi a sv. Tomáše ve Svésedlicích
© Pavel Vítek 09/2014
Graficke pismenko Obec Svésedlice leží 12 km východně od Olomouce jižně u nájezdu na silnici R 35. Obcí prochází místní komunikace, spojující Velkou Bystřici a Tršice. Obcí prochází dálková cyklotrasa č. 5, jejíž místní část vede z Olomouce, přes Tršice do Lipníka nad Bečvou. 1898 Kaple sv. Františka z Assisi a sv. Tomáše stojí na malé návsi v západní části obce.

popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1371. Původně na místě nynější kaple stála kaplička dřevěná. Ta současná, zděná, byla vystavěna roku 1898. Kaple má obdélný půdorys s polygonálním závěrem. Krytá je sedlovou střechou, nad kněžištěm zvalbenou. V průčelí kaple je rizalitová hranolová věž s jehlancovou střechou. Na vrcholu umístěna makovice s křížkem. Podvěžím je veden vstup do kaple. Světlo do kaple je vedeno dvěma páry obdélným půlkruhem