Kaple Panny Marie v Růžené postaveny začátkem 20. století. Malá čtvercová stavba se čtvercovým sanktusníkem. Rekonstrukce koncem 90. let. 20. stol.
Kaple Panny Marie v Růžené u Chyšek
© Pavel Vítek 06/2014
Graficke pismenko Růžená je místní část obce Chyšky. Nachází se 15 km severovýchodně od Milevska a 8 km jihovýchodně od dvouměstí Sedlec-Prčice. Okolo obce vede silnice č. 121, která spojuje Milevsko s Voticemi. Rovněž okolo Růžené vede cyklotrasa č. 1154. která vychází z Kovářova a vede přes Chyšky do Sedlce-Prčice. Kaple Panny Marie se nachází v centru obce u křižovatky místních komunikací.

popis

Kaple Panny Marie v Růžené byla postavena začátkem 20. století. Jedná se o drobnou stavbu na čtvercovém půdorysu. Střecha kaple je zakončena malým čtvercovým sanktusníkem, na němž je umístěn kovový kříž. Nad vchodem do kaple je nápis: „Svatá Panno Maria v nebi za nás oroduj“. Koncem devadesátých let 20. stol. byla kaple opravena a zrenovována.