tvrz Týniště

Thönischen
Gotická tvrz v Týništi ze 14. století, R. 1378 Týniště připojeno ke Žluticím, od té doby sídlem manů žlutické vrchnosti. Od konce 16. století opět samostatným statkem, r. 1630 opět připojena ke Žluticím, poté pohlcena hospodářským dvorem dochovaným ve zříceninách na návsi nedaleko kaple.
© Prudký Martin, 01/2015
Graficke pismenko Tvrz v Týništi stávala na východní straně návsi v těsném sousedství kaple. První zmínka o ní je z roku 1378, kdy ji jakýsi Protiva prodal, spolu se sousední obcí Luka, Borešovi V. z Rýzmburka, který ji připojil ke Žluticím. Příslušník starého panského rodu Boreš tak dal vzniknout drobnému manství, na kterém se pak vystřídala řada manů. Jedním z nich byl v letech 1394 až 1404 Štěpánek, následovaný Erhartem z Libnova (1408), pak Bořivoj (1456), dalším v řadě byl Jan z Ejstebna-Stebna (1467). I v 16. století se na lenním statku střídali další leníci - r. 1523 byl držitelem Baltazarem Frankengrunerem z Frankengrunu a z Kyšperku ...
Prudký Martin podle Hrady, zámky a tvrze Království českého. Díl třináctý - Sedláček, A., Hrady, zámky a tvrze v Čechách , na Moravě a ve Slezsku IV. Západní Čechy,, 1.1. 2015