Barokní kaple postavena kolem r. 1800. Přibližně orientovaná stavba s obdélnou lodí, půlkruhem zakončeným neodsazeným závěrem a hranolovou věží před západním průčelím. Poč. 90. let 20. st. rozsáhlá oprava včetně interiéru. Dnes majetkem obce, slouží ke kulturním účelům (pravidelné koncerty atd.).
Kaple Nejsvětější Trojice v Javorníku
© Pavel Vítek 10/2014
Graficke pismenko Obec Javorník je vzdálená 4 km severozápadně od Svitav. Obcí prochází silnice č. 366, která je zkratkou silnice spojující Svitavy s Hradcem Králové. Nejbližší železnice se stanicí je ve Svitavách. Kaple Nejsvětější Trojice stojí v centu obce, na malém návrší po levé straně při cestě ze Svitav.
Pavl Vítek, 31.12. 2014

popis

Nejstarší zprávy o Javorníku pocházejí z roku 1317. Pozdně barokní kaple Nejsvětější Trojice byla postavena kolem roku 1800. Kaple je přibližně orientovaná stavba s obdélnou lodí, půlkruhem zakončeným neodsazeným závěrem a hranolovou věží před západním průčelím. Podvěžím vede hlavní vchod do kaple. Zařízení kaple pochází z první poloviny 19. století. Kaple je majetkem obce. V r. 2001 došlo kvůli napadení dřevomorkou k vnitřním stavebním úpravám.

Pardubický kraj
     Svitavy  (SY)