Sokolovna vystavěna v roce 1911 v secesním slohu podle plánů čáslavského rodáka stavitele Josefa Skřivánka. Rozměrná patrová budova se dvěma nárožními dvoupatrovými věžemi a secesní fasádou. Interiér rovněž v secesním stylu. Na zdi pamětní deska dr. Miroslava Tyrše. Dosud slouží původnímu účelu.
Čáslavská sokolovna
© Pavel Vítek 11/2014
Graficke pismenko Město Čáslav leží 11 km jihovýchodně od Kutné Hory a 33 km západně od Chrudimi. Okolo města vede silnice I/38, která spojuje Kolín a Čáslav s Havlíčkovým Brodem a Jihlavou. Městem dále prochází železniční trať č. 230 vedoucí z Kolína do Havlíčkova Brodu. Sokolovnu nalezneme severozápadně od náměstí Jana Žižky z Trocnova na Masarykově ulici, vedle Dusíkova divadla.

popis

Sokolovna byla postavena v roce 1911 v secesním slohu podle plánů čáslavského rodáka, stavitele Josefa Skřivánka. Jedná se o rozměrnou patrovou budovu se dvěma nárožními dvoupatrovými věžemi a secesní fasádou. Zajímavé jsou i místnosti uvnitř sokolovny, rovněž v secesním stylu. Na zdi sokolovny je umístěna pamětní deska zakladatele Sokola dr. Miroslava Tyrše, který žil v letech 1832-84. Na počátku 20. let 20. století prošla sokolovna úpravami.

technická památka
     Kutná Hora  (KH)