Kaple Božského Srdce Páně, vystavěna v letech 1913-15 v novorománském slohu. Na pravé straně kaple umístěna socha sv. Václava pocházející z r. 1929. Na levé straně kaple v oploceném areálu umístěn kamenný kříž z roku 1923. Kaple od r. 2000 nemovitou kulturní památkou ČR.
Kaple Božského Srdce Páně v Topolanech u Olomouce
© Pavel Vítek 10/2014
Graficke pismenko Obec Topolany je místní částí města Olomouc. Nachází se 3 km západně od Olomouckého hřbitova, který leží na západním konci města, v Neředíně. Severním okrajem obce prochází silnice č. 448, vedoucí z Olomouce do Konice. Obcí prochází cykloturistická trasa č. 6025, vedoucí z Olomouce do Náměště na Hané. Do Topolan zajíždí z Olomouce MHD č. 26. Kaple Božského Srdce Páně se nachází v severní části obce u hlavní silnice.

popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1078. Novorománská kaple byla postavena v letech 1913-15 - základní kámen byl položen 20. 7. 1913 a kaple vysvěcena 1. srpna 1915 s patrociniem Božského Srdce Páně, uváděná je ale také jako kaple Nejsvětějšího Srdce Páně. Na pravé straně kaple je umístěna socha sv. Václava. Pochází z roku 1929. Jejím autorem je sochař Julius Pelikán. Na podstavci je umístěn reliéf lva. Na levé straně kaple v oploceném