tvrz Žiželice

Zuzelicz, Zewlicz, Schiesselitz
Zaniklá okrouhlá tvrz obklopená vodním příkopem v Žiželicích stála v ohybu údolí říčky Hutné. Ačkoli stála pravděpodobně dříve, první zmínka o ní pochází z roku 1615. Roku 1623 je již uváděna jako pustá a dnes je tvrziště téměř zničeno koupalištěm a hřištěm.
© Prudký Martin, 12/2014
Graficke pismenko Tvrz v Žiželicích stála v hlubokém údolí v ohybu říčky Hutné, která napájela její vodní příkop. Prvním známým majitelem byl jakýsi Beneš ze Žiželic ale v pozdější době byly Žiželice rozděleny mezi několik majitelů. V II. polovině 14. století patřila ves žateckému měšťanu Otlínovi, který část příjmů připsal špitálu. Po smrti dalšího majitele Jana Calty z Kamenné Hory roku 1465 spadly Žiželice jako odúmrť na královskou komoru. Král Jiří z Poděbrad je podstoupil Janu Pytlíkovi ze Zvoleněvsi a Václavu ze Solopysk. K pozdějším majitelům patřil také Opl z Fictumu, kterému však byl majetem roku 1531 zkonfiskován pro pěnězokazectví. Zmíněný ...
Prudký Martin podle Hrady, zámky, tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, sev. Čechy, Hrady, zámky, tvrze král. českého, 14.díl - A. Sedláček, 23.12. 2014

popis

Dnes je obtížné nalézt zbytky tvrziště neboť jsou poškozeny stavbou domu č.p. 78, koupaliště a hřišť. Do dnešní doby se zachovala pouze část valu na severovýchodní straně a téměř nic nepřipomíná bývalou tvrz, jak vypadala, napovídají pouze kartografické materiály. Mapa stabilního katastru z roku 1842 zachycuje kruhovou parcelu tvrziště, chráněnou téměř ze všech stran vodními plochami – od východu tokem říčky Hutné, na zbývajících stranách pak

Louny  (LN)
    Žiželice