Kostel postaven r. 1818 v místě zbořené svatyně zřejmě z 13. století. Jednoduchá stavba s obdélnou lodí, odsazeným obdélným závěrem s přístavky sakristií po stranách, nad západním průčelím nízká hranolová věž. Ke kostelu vedou kryté kamenné schody. Před kostelem sochy sv. Václava a sv. Ludmily.
© Luděk Vláčil 02/2017
Graficke pismenko Kokory se nacházejí 7 km severozápadně od Přerova a 17 km jihovýchodně od Olomouce. Obcí prochází silnice I. tř. č. 55, spojující Olomouc a Přerov. Nejbližší železniční stanice je v 3,5 km vzdáleném Brodku u Přerova, který leží na trati č. 270 spojující Olomouc a Přerov. Kostel Nanebevzetí Panny Marie stojí na vyvýšenině v severovýchodní části obce a vzhledem ke své věži je nepřehlédnutelný.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1279. První zmínka o kokorské farnosti pochází již z roku 1371. Roku 1624 však zanikla, ale v roce 1700 znovu obnovena. První románsko-gotický kostel zde stál již v roce 1371. Svému účelu sloužil až do roku 1808, kdy byl vzhledem k velké zchátralosti zbourán. Na stejném místě postaven kostel nový, vzhledem k nedostatku peněz byl ale postaven kostel menší, než jaký měl být podle původních plánů. A tento

popis

Kostel je přibližně orientovaná jednolodní stavba s odsazeným obdélným presbytářem, k němuž z obou stran přilehají dvě přístavby sakristií, jižní s oratoří a depozitářem v patře. Loď je obdélná, zaklenutá plackou, okna jsou obdélná s půlkruhovým záklenkem. Při západním průčelí je kruchta vynesená na hranolových pilířích, které tvoří substrukci hranolové věže vyrůstající nad západním průčelím. Zvonová stolice ve věži byla původně osazena čtyřmi