Kaple postavil r. 1890 podle návrhu Karla Starého z Olomouce litovelský stavitel Kunčar. Vedle hlavního vchodu je vezděný smírčí kříž, do konce 19. století byl ještě samostatně stojící. Tento zazděný smírčí kříž je velkou kuriozitou. Od roku 1958 zapsaný do státního seznamu památek.
Kaple sv. Cyrila a Metoděje ve Vojnicích
© Pavel Vítek 09/2014
Graficke pismenko Vojnice jsou částí obce Těšetice. Nachází se 10 km západně od Olomouce a 1,5 km od mateřské obce Těšetice. Okolo Vojnic, přes Těšetice, prochází silnice č. 448, která vede z Olomouce do Konice. Obcí prochází cykloturistická trasa 6025, která vede z Olomouce do Náměště na Hané. Kaple sv. Cyrila a Metoděje se nachází v centru obce na návsi.

popis

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1276. Kaple sv. Cyrila a Metoděje byla vystavěna r. 1890 podle návrhu Karla Starého z Olomouce, stavbu provedl litovelský stavitel Kunčar. Svou velikostí by mohla být považována za kostel standardních rozměrů. Vedle hlavního vchodu je do fasády vezděný smírčí kříž. Do konce 19. století byl ještě samostatně stojící, po vzniku kaple byl zazděn do jejího průčelí. Tím se ale podstatně změnila jeho podoba.