kaple sv. Jana Nepomuckého

Kličín, Klitschin
Protáhle osmiboká, v interiéru oválná barokní kaple postavena v Kličíně mezi lety 1734 až 38 zednickým mistrem J. Löfflerem z Klášterce, o sto let později na západní straně doplněna klasicistní hranolová věž, dnes zchátralá. V průčelí věže v nice socha sv. Jana Nepomuckého od J. A. Dietze.
© Prudký Martin, 12/2014
Graficke pismenko Kličín je malá obec jihozápadně od Žatce, poprvé písemně doložená roku 1436, patřící mladoboleslavskému kostelu. Od roku 1534 část vsi patřila městu Žatec. V původně české vsi došlo v pobělohorské době k výměně obyvatelstva za katolíky z německých zemí, jejichž potomci pak byli nuceni odejít po II. světové válce. Dnes je proto Kličín typickou chalupářskou vesnicí a trvale obydleny jsou pouze dva domy. Stavba kaple sv. Jana Nepomuckého byla zahájena na náklad místních obyvatel a blíže nejmenovaných dobrodinců. Stavbu prováděl zednický mistr J. Löffler z Klášterce a dokončena byla roku 1738. Později, po poškození požárem roku 1846, byla ...
Prudký Martin podle E. Poche - Umělecké památky Čech,, 17.12. 2014

Louny  (LN)