Ceraditz, Tscheraditz
Židovský hřbitov založený r. 1837 pro pohřbívání zemřelých z Čeradic, Libočan a Žatce. Zachovalo se 17 náhrobků, nejstarší z roku 1850. Pohřbívalo se zde do zrušení čeradické židovské obce r. 1875. R. 1938 zdemolován, po r. 1945 rozebírán. Hřbitov, jehož součástí byla i márnice, je dnes zničený.
© Prudký Martin, 12/2014
Graficke pismenko Hřbitov je přístupný z uličky vedoucí od místního hostince směrem na západ, na níž navazuje polní cesta, která se asi 200 metrů od vsi stáčí doprava k severu. Hřbitov se nachází ve svahu potoka Liboce. Orientačním bodem je lovecký posed nedaleko nějž je cestička vedoucí ke zbytkům márnice.
Prudký Martin, 13.12. 2014

historie

Židovské osídlení v Žatci a okolí je dokázáno ve 14. století, kdy zde existovala židovská ulička vedoucí dnes k bývalé vojenské posádkové věznici. Osídlení ale nebylo souvislé, protože i zde byli Židé postiženi pogromy roku 1543 a 1650. Právě od druhého data v Žatci až do poloviny 19. století nežijí. Do Čeradic Židé přišli zřejmě z obce v Širokých Třebčicích někdy v první polovině 19. století, protože zdejší hřbitov byl založen roku 1837 a v

Prudký Martin podle Židovské památky v Čechách a na Moravě - J. Fiedler, Židovský hřbitov v Čeradicích u Žatce - Wittenberger, Georg., 13.12. 2014