Barokní pískovcový morový sloup z l. 1745-46 zřejmě od místního sochaře. Na římsovaném podiu s volutovými křídly sochy sv. Jana Nepomuckého, Prokopa, Floriána a Štěpána. Z pódia vyrůstá sokl a z něj nízký čtyřhranný obelisk. Nahoře socha Panny Marie Immaculaty stojící na zeměkouli.
© Pavel Vítek 11/2014
Graficke pismenko Město Čáslav leží 11 km jihovýchodně od Kutné Hory a 33 km západně od Chrudimi. Okolo města vede silnice I/38, která spojuje Kolín a Čáslav s Havlíčkovým Brodem a Jihlavou. Městem dále prochází železniční trať č. 230 vedoucí z Kolína do Havlíčkova Brodu. Mariánský morový sloup najdeme uprostřed čáslavského náměstí Jana Žižky z Trocnova vedle kašny.

historie

Barokní pískovcový morový sloup z l. 1745 - 1746. Na osmibokém třemi stupni zvýšeném podstavci je volutový sokl a na něm stojí sochy sv. Jana Nepomuckého, sv. Prokopa, sv. Floriána a sv. Štěpána. Uprostřed čtyřboký hranol a na něm jehlan pokrytý obláčky s hlavičkami andílků. Nahoře socha Panny Marie Immaculaty. Při opravě sloupu v roce 1854 byla odstraněna kamenná balustráda a také sochy sv. Pavla a sv. Jana Křtitele. Další opravy sloupu roku

popis

Čáslavský mariánský sloup je po stránce architektonické jednoduchý. Nad třístupňovou oktogonální podezdívkou je umístěno římsované podium, které má tvar hranolu. V nárožích je zdůrazněno volutovými křídly, která nesou postavy světců. Z podia vyrůstá nezdobený čtyřboký sokl a z něj pak sloup ve tvaru nízkého čtyřhranného obelisku. Kolem něj se spirálovitě vinou kulovité obláčky prokládané hlavičkami andílků. Sloup vrcholí postavou Panny Marie