Objekt je mimo ves a nachází se na ostrůvku u rybníku Plačku. Mohl by být prvním feudálním sídlem ve Chvalešovicích, což by dokazovala situace i drobné nálezy. V r. 1387 je zmiňován Pešík Kabele z Chvalšovic. Roku 1411 se společně udávají Setěch a Jan Buben z Chvalšovic.
Pohled na tvrziště
Graficke pismenko V roce 1387 je zmiňován Pešík Kabele z Chvalšovic. Roku 1411 se společně udávají Setěch a Jan Buben z Chvalšovic. V roce 1437 obdržel vodňanskou rychtu Petr Štrúch z Chlumku, sezením na Chvalšovicích. Tato tvrz pravděpodobně stála na místě malého ostrůvku u břehu rybníka Plačku. Na ostrůvku byly povrchovým sběrem nalezeny drobné zlomky keramiky, jen rámcově datovatelné do vrcholného středověku.
Petr Nožička, čerpáno z:Daniel Kovář, Tvrze, hrady a zámky Českobudějovicka, České Budějovice 2011, 3.2. 2015

popis

Objekt vykrojený ze břehu rybníčka Plačku, čímž vznikl okolo tří čtvrtin vodní příkop šířky 13-17 metrů. Vlastní plocha tvrziště (ostrůvku) rozměrů 20x15 metrů je rovná, bez náznaků jakýkoliv terénních nerovností a leží asi metr nad hladinou rybníka.