Neorientovaný klasicistní kostel z l. 1766-1767 s obdélnou lodí, půlkruhovým závěrem a hranolovou věží v průčelí. Stojí uprostřed hřbitova obklopen ohradní zdí. Jednolodní podélná stavba s půlkruhovým kněžištěm. Dlouhodobě kostel chátral, v r. 2013 rozsáhlá rekonstrukce
© Pavel Vítek 11/2014
Graficke pismenko Obec Dětřichov nad Bystřicí 19 km jižně od Bruntálu a 19 km severovýchodně od Šternberku. Prochází zde silnice č. I/45 vedoucí z Olomouce přes Šternberk do Bruntálu. Obcí prochází železniční trať číslo 310 vedoucí z Olomouce do Opavy. Přes Dětřichov vede cyklostezka č. 6144 vedoucí z Budišova nad Budišovkou do Jiříkova nedaleko hradu Sovinec, cyklostezka č. 6029 vedoucí z Olomouce do Dětřichova a cyklostezka č. 6352 vedoucí z Dětřichovic do Bílčic nad přehradou Slezská Harta. Kostel sv. Jiří v Dětřichově nad Bystřicí stojí v jižní části obce u křižovatky se silnicí vedoucí do Moravského Berouna.

historie

Obec Dětřichov vznikla v letech 1317 až 1318. V roce 1350 zde byl postaven dřevěný kostel svatého Jiřího. Tento dřevěný kostel byl v letech 1766 - 1767 nahrazen kamennou klasicistní stavbou. Stojí uprostřed hřbitova, který je obehnán kamennou ohradní zdí se zděnou omítanou bránou. Dnešní podoba kostela je výsledkem přestavby v letech 1843 až 1846. Kostel je vybaven pozdně barokními varhany. Postavil je počátkem 19. století A.Steinunger z

popis

Kostel sv. Jiří v Dětřichově nad Bystřicí je jednolodní podélná stavba s půlkruhovým kněžištěm. Malá sakristie je připojena ze západní strany. Stavba kostela je orientována severním směrem k bráně hřbitova vysokou hranolovitou věží. Podvěžím vede hlavní vchod do kostela, který chrání nízké zádveří. Kopulová klenba lodi byla ve 2. polovině 19. století nahrazena plochým stropem. Chrám byl několikrát vykraden. Oltářní obraz od šternberského malíře

Bruntál  (BR)
    Dětřichov