Moje místa 0
Pískovcové sousoší sv. Josefa, sv. Antonína Paduánského a sv. Jana Nepomuckého pochází z první poloviny 18. století. Stojí na začátku Tyršovy ulice, která vede k nádraží. V roce 2001 sochy zrestaurovány.
Sousoší tří svatých v Čáslavi.
© Pavel Vítek 11/2014
Graficke pismenko Město Čáslav leží 11 km jihovýchodně od Kutné Hory a 33 km západně od Chrudimi. Okolo města vede silnice I/38, která spojuje Kolín a Čáslav s Havlíčkovým Brodem a Jihlavou. Městem dále prochází železniční trať č. 230 vedoucí z Kolína do Havlíčkova Brodu. Sousoší tří svatých najdeme u kruhového objezdu na výpadovce do Prahy. Zde se dáme Tyršovou ulicí směrem k nádraží a hned po třiceti metrech na pravé straně sousoší najdeme.

popis

Na třech spojených podstavcích stojí tři barokní pískovcové sochy světců. Jde o pískovcové sousoší sv. Josefa, sv. Antonína Paduánského a sv. Jana Nepomuckého. Sousoší pochází z první poloviny 18. století. Původně stálo při historické cestě s Čáslavi do Chotusic, nyní stojí na začátku Tyršovy ulice, která vede k nádraží. V roce 2001 sochy zrestauroval akademický sochař Alexandr Kozlov.