Moje místa 0
Raně barokní jednoduchý kostel s obdélnou lodí, čtvercovým závěrem a sakristií nechal vystavět Jan Malovec v letech 1667-1671. Vysoké západní průčelí zdobí kamenný portál trojúhelníkovitým štítem, nad nímž jsou tři kamenné erby a reliéf Panny Marie Bolestné s mečem. Mobiliář z doby výstavby.
pohled od jihozápadu
© Milan Caha 04/2010
Graficke pismenko Raně barokní jednolodní kostel Panny Marie Bolestné nechal vystavět v podhradí tehdejší majitel hradu Kámen, Jan Kryštof Malovec z Malovic. v letech 1673. Strohá a vysoká stavba má jen minimum architektonických prvků. Vysoké západní průčelí členěné čtyřmi pilastry nesoucími římsu zdobí kamenný portál s trojúhelníkovitým štítem, nad nímž jsou tři kamenné erby (stavebníka a jeho manželek Anny Barbory z Kokořova a Marie Veroniky Švihovské z Rýzmberka) a reliéf Panny Marie Bolestné s mečem. Raně barokní zařízení kostela pochází z doby jeho výstavby. Rod Malovců připomíná v interiéru barokní náhrobek stavebníka Jana Kryštofa Malovce (†1677) a kazatelna zdobená rodovým erbem.