Původně raně gotický kostel ze druhé pol. 13. století, přestaven ve 14. stol. (portál v jižní zdi). Zásadně přestavěn Thomassiem Rossi v renesanci, za Petra Boubínského, pána na Střele kolem roku 1580. Barokně upraven v roce 1761. V roce 1847 byla zvýšena věž, fasáda byla upravena pseudorománsky.
© Milan Caha 07/2014
Graficke pismenko Původně raně gotický kostel datovaný D. Líbalem do přelomu třetí a čtvrté čtvrtiny 13. století byl podle Uměleckých památek Čech přestaven ve 14. století, jak má dokládat zachovaný portál v jižní zdi. Ten však D. Líbal považuje za raně gotický. Zásadní přestavbou prošel kostel v renesanci za Petra Boubínského, pána na Střele kolem roku 1580. Stavbu vedl stavitel Thomassio Rossi di Mendrisio (též označovaný jako Tomáš Červený, zv. Vlach). Původní malou věžičku nahradil mohutnou hranolovou věží, zakončenou třemi patry štukových slepých arkád s postavami starozákonních proroku. Barokně byl kostel upraven v roce 1761. V roce 1847 byla věž zvýšena ...
Milan Caha (zdroj: Poche E a kol: Umělecké památky Čech (K-O), Praha, Academia 1978), 30.11. 2014