Barokní jednolodní kostel s půlkruhovým závěrem a hranolovou věží v průčelí postaven r. 1642, několikrát přestavován. Značně poškozen požárem r. 1957. Oprava trvala až do 70. let 20. století. Při ní změnila vzhled kostelní věž, která měla původně cibulovou báň. Nad hlavním portálem erby stavebníků.
Kostel sv. Filipa a Jakuba v Janově
© Pavel Vítek 10/2014
Graficke pismenko Obec Janov se nachází 7 km jihovýchodně od Litomyšle a 13 km severozápadně od Svitav. Okolo obce vede silnice I/35 spojující Hradec Králové s Olomoucí. Nejbližší vlaková stanice se nachází v Litomyšli. Obcí prochází cyklotrasa č. 182, spojující Moravskou Třebovou s Chocní. Kostel sv. Filipa a Jakuba najdeme v centru obce a díky své věži není k přehlédnutí.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1347. První kostel v obci se připomíná již v roce 1350, stál však na jiném místě než kostel současný a zničen byl za husitských válek. V blíže neurčené době byla postavena nová svatyně již v dnešní lokalitě. Během svého trvání prošla několika přestavbami, většinou z důvodu nějaké kalamity. Stalo se tak v letech 1672 a 1691. V roce 1710 však dokumenty již hovoří o novém kostele v Janově. Ten byl následně

popis

Kostel sv. Filipa a Jakuba v Janově je jednolodní stavba zakončená půlkruhovým presbytářem. Sakristie je přistavěna na severní straně kostela. Zařízení kostela je novodobě, protože starší zařízení bylo zničeno při požáru kostela roku 1957. U brány na hřbitov a ke kostelu barokní sochy sv. Filipa a sv. Jakuba. Nad hlavním kostelním portálem kamenné erby vrchnosti, které obec náležela.